keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Tutkitaan ja hutkitaan...ja tutkitaan lisää

Me halusimme varmistaa, että purkutöissä ja korjaustoimenpiteissä kaikki varmasti huomioidaan koska meille tuli sellainen olo, ettei vakuutusyhtiö tai konsultti aktiivisesti valvo mitä toimenpiteitä palopaikalla on tehty ja mitä pitäisi tehdä. Purkufirma vastasi tietenkin vain purkutöistä ja he purkivat näkyviä vaurioituneita materiaaleja sitä mukaa kun lupa tähän vakuutusyhtiöltä/konsultilta irtosi. 

Tilasimme itse vauriokartoituksen ja Rakennnuskonsultointi J.Järvenpää kävi suorittamassa tarkastuksen 29.11.2014. Raportissa lueteltiin seuraavat toimenpiteet:
  •          Yläkerran kaikki lämmöneristeet uusittava
  •         Runkorakenteet tarkastettava ja hiiltyneet/tummuneet puuosat vaihdettava
  •          Yläkerran wc ehdottomasti purettava (suuret palovauriot)
  •         Yläkerran ikkunat ja ovet uusittava
  •         Savuhormin pinta jyrsittävä ja pinnoitettava uudelleen
  •          Yläkerran lattiarakenteet purettava ja äänieristeet uusittava (Lattialämmitysputkistot vaurioituneet ja vuotaneet palon aikana ->uusittava)
  •         Alakerran seinien kosteusvauriot tarkastettava perustuksiin asti. Erityistä huomiota kiinnitettävä olohuoneen, pesuhuoneen ja saunan ulkoseiniin (yläkerran puolelta kädellä tunnustelemalla seinä märkä saunan kohdalla)
  •         Alakerran seinä- ja kattopinnat uusittava (Missä kosteus-/ nokivaurioita)
  •          Alakerran lattian pintojen purku välittömästi ja kuivatus päälle. Kosteusmittaukset ennen uusien pintojen asentamista (tarkastushetkellä 29.11.2014 silmin havaittavaa vettä laminaatin alla ja päällä)
  •         Ilmastointiputket sekä iv-kone ehdottomasti uusittava (ei pesuja)
  •         Alakerran kiintokalusteet uusittava



Toimitimme raportin myös vakuutusyhtiölle, emme kuitenkaan saaneet raporttiin mitään kommenttia. Raportti oli mennyt tiedoksi myös purkufirmalle, he eivät olleet oikein tyytyväisiä siitä, että asiakkaat pyytävät ”arvioita keskeneräisiin purkutöihin”. Kuivatuksia ei aloitettu vieläkään.
Yläkerran pesuhuone sai purkuluvan vakuutusyhtiöltä ja sovimme vakuutusyhtiön ja konsultin kanssa, että yhteydenpitoa meidän suuntaan parannetaan, koska haluamme tietää mitä talollemme tehdään ja miksi. Kosteusmittauksen ajankohdasta oli käyty keskustelua jo aiemmin, vakuutusyhtiön toiveesta mittaukset tulisi tehdä piakkoin. Konsultin kanssa sovimme, että kun mittauksen ajankohta on tiedossa, niin hän ilmoittaa myös meille koska haluamme olla mukana kun mittaus tehdään.

Onneksi sattumalta satuimme olemaan paikalla juuri sinä aamupäivänä 11.12.2014 kun Lassila&Tikanojan kosteusvahinkoarviota tekemään tulleet työntekijät marssivat talollemme. Yhteyshenkilö kertoi, että konsultti oli heidät tilannut paikalle edellisenä päivänä ja että tarkoitus olisi  mitata huone mistä palo on saanut alkunsa sekä yksi keittön ulkoseinistä. Kävi melkoinen munkki, että satuimme olemaan paikalla ja pystyimme osoittamaan myös muut sellaiset kohdat, joissa tiesimme veden seisseen näkyvien vaurioiden perusteella. Sattumoisin näitä valuma- ja nokijälkiä oli purkufirman toimesta pesty pois juuri ennen mittauksia esimerkiksi pesuhuoneesta. Mittautimme palotilan alapuoliset huoneet sekä olohuoneen, jonne sammutusvedet olivat päässeet roiskumaan yläkerrasta. Konsultti ei itse tullut edes paikalle, joten kosteusmittaajien tarvitsemat tarkistusreiät, esimerkiksi saunaan, jäivät tekemättä. Purkutyön johtajalla ei tähän riittäneet valtudet, koska konsultti kuulemma tekee päätökset tämmöisissä asioissa.

Valumajälkiä kylpyhuoneessa, palohuoneen alapuolella

Ja yllättäen ennen kosteusmittausta oli valumat pesty pois sekä kattoa purettu.

Palohuone, sekä kohta mistä palo lähti ja patteriverkosto vuosi vettä.

Yläkerran hiiltyneitä kattovilloja ja rakenteita

Seinälevyä kylppäristä saunaan päin kuvattuna. Valumia.

Palaneita runkorakenteita on yritetty kapselimaalata, meidän kielloista huolimatta.

Mittaaja töissä.


Lassila&Tikanojan mittausporukka tuntui todella ammattitaitoiselta. He aloittivat kalibroimalla mittarit ja mittaukset aloitettiin yläkerrasta. Yläkerran lattialla oli muovimatto cyproc- levyn ja kovapuulattian välissä ja vesi oli päässyt muhimaan muovimaton alle. Mattoa siirtäessään mittamies kertoi, että niillä kosteuslukemilla kuukausi palon jälkeen lattiassa on jo mikrobikasvustoa. Muovimatto yläkerran lattiasta oli poistettu purkufirman toimesta, mutta konsultti kielsi purkuporukkaa purkamasta yläkerran lattiaa. Syy oli ilmeisesti siinä, että väliaikaisen lattian teko olisi kallista. Konsultti myös ääneen tuumaili remontin jatkon toteutusta, koska talven ja pakkasilmojen vuoksi työt olivat pattitilanteessa. Villoja ei voisi purkaa kerralla, koska talo jäähtyisi. Toisaalta villoja ei voinut vaihtaa osissakaan, koska haju ja mahdolliset haitalliset yhdisteet olisivat tarttuneet uusiin villoihin.

Joulu läheni hurjaa kyytiä ja kyselimme jälleen kuivatuksista. Mielestämme joulun pyhien ajat olisivat olleet lomineen mainio ajankohta kuivatuksille. Emme kuitenkaan saaneet vakuutusyhtiöstä tai konsultilta mitään vastausta. Välipäivinä purkutyön työnjohtaja soitti ja kertoi, että heidät oli pyydetty lopettamaan purkutyöt siltä erää. Hän myös ilmaisi, ettei oikein ymmärtänyt miksi purkutyöt jätetään kesken, sekä sanoi tulevansa mielellään näitä sitten myöhemmin jatkamaan. Lupasimme selvittää tarkemmin mistä tauko johtui. Konsultti ilmoitti, että hänen mielestään purkutyöt olivat nyt tässä ja uutta pintaa tekevä yritys hoitaisi sitten samalla purkutyöt loppuun. Sovimme palaavamme asiaan vuodenvaihteen jälkeen ja suunnittelimme pientä palaveria työn jatkumisen vaiheista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti